Nieuws

AAN in het donker

Fietsverlichtingscampagne AAN in het donker van start in Kapelle. 

Op 25 november 2020 is de Zeeuwse Fietsverlichtingscampagne AAN in het donker van start gegaan. Namens de Provincie Zeeland/het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) heeft Jon Herselman, wethouder verkeer en vervoer van de gemeente Kapelle, het startsein hiervoor gegeven. De campagne is er op gericht om fietsers te stimuleren om fietsverlichting te gebruiken bij schemer, in het donker en bij slecht zicht.

Fietsverlichting Kapelle 1

De uitvoering van deze campagne is coronaproof en de start was een verrassingsactie bij scholencomplex ’t Honk en de Moolhoek aan de Vroonlandseweg in Kapelle tussen 08:00-08:30 uur. Het nieuwe beeldmerk, de slogan en een korte animatie werden daar op een gevel geprojecteerd. 

Verslag van de PZC met video

 Fietsverlichting Kapelle 3 

Remwegdemo scholen in Tholen

Op donderdag 29 oktober 2020 is een remwegdemo gehouden door VVN – ROVZ op drie verschillende locaties in Tholen. Ruim 130 scholieren uit Sint Philipsland (De Luyster en Koningin Julianaschool), Sint Maartensdijk (OBS De Rieburch) en Stavenisse (Rehobothschool) leerden meer over de remweg van een auto bij diverse snelheden. Een instructeur liet zien hoe lang de remweg van een auto is bij een snelheid van 30 km/uur, en daarna bij 50 km/uur. Door de remwegdemo leren ze beter inschatten wanneer ze veilig kunnen oversteken en wanneer niet. Ook wordt duidelijk dat een aanrijding met lage snelheid al grote gevolgen heeft.

Foto Seef Sint Maartensdijk  Foto Seef Sint Philipsland  Foto Seef Stavenisse

Doel van deze activiteit is ook om aandacht te vragen voor snelheidsproblemen in woonwijken en bij scholen. Te hard rijden in woonwijken is het meest gemelde probleem. De leerlingen kregen informatie mee voor thuis. Zo kunnen zij ook hun ouders, buren, opa's en oma's enz. duidelijk vertellen wat ze hebben gezien en waarom het belangrijk is dat ze niet te hard rijden.

Remwegdemo scholen in Noord-Beveland

Op donderdag 8 oktober 2020 zijn remwegdemo’s gehouden door VVN – ROVZ voor 120 scholieren uit de gemeente Noord-Beveland. Leerlingen van Stelleplankier (Colijnsplaat), De Zuidvliet (Kortgene), De Vliete (Wissenkerke) en De Kampenschouw (Kamperland) leerden meer over de remweg van een auto bij diverse snelheden. Een instructeur liet zien hoe lang de remweg van een auto is bij een snelheid van 30 km/uur, en daarna bij 50 km/uur. Door de remwegdemo leren ze beter inschatten wanneer ze veilig kunnen oversteken en wanneer niet. Ook wordt duidelijk dat een aanrijding met lage snelheid al grote gevolgen heeft. 

Remwegdemo Nrd Bev 2  Remwegdemo Nrd Beveland

Doel van deze activiteit is ook om aandacht te vragen voor snelheidsproblemen in woonwijken en bij scholen. Te hard rijden in woonwijken is het meest gemelde probleem. De leerlingen kregen informatie mee voor thuis. Zo kunnen zij ook hun ouders, buren, opa's en oma's enz. duidelijk vertellen wat ze hebben gezien en waarom het belangrijk is dat ze niet te hard rijden.

Fietshelm voor groep 1 en 2 Sint Willibrordusschool in Hulst

Basisschool St. Willibrordus in Hulst heeft fietshelmen aangevraagd bij het ROVZ voor de 75 kleuters van de school. Voor de veiligheid van de beginnende fietsertjes is een fietshelm een heel goed idee. Een kind leert nu eenmaal fietsen met vallen en opstaan. Een doodgewone val met de fiets - ook buiten het verkeer - kan al leiden tot een hersenschudding of erger. Helm op dus. Ook meerijdend bij papa of mama op de fiets. Bij de helm kregen ze ook een leuke kleurplaat met achterop informatie voor de ouders. In de klas hebben de juffen les gegeven over het gebruik van fietshelmen.

fietshelmen st willibrordusschool hulst

Remwegdemo scholen in Tholen

    

Op donderdag 24 september 2020 is een remwegdemo gehouden door VVN – ROVZ bij de parkeerplaats aan de Zoekweg in Tholen. Ruim 180 scholieren uit de gemeente Tholen (Ter Tolne, Eben Haëzer, De Regenboog  en De Veste) leerden meer over de remweg van een auto bij diverse snelheden. Een instructeur liet zien hoe lang de remweg van een auto is bij een snelheid van 30 km/uur, en daarna bij 50 km/uur. Door de remwegdemo leren ze beter inschatten wanneer ze veilig kunnen oversteken en wanneer niet. Ook wordt duidelijk dat een aanrijding met lage snelheid al grote gevolgen heeft. 

Remweg 1   Remweg 2

Doel van deze activiteit is ook om aandacht te vragen voor snelheidsproblemen in woonwijken en bij scholen. Te hard rijden in woonwijken is het meest gemelde probleem. De leerlingen kregen informatie mee voor thuis. Zo kunnen zij ook hun ouders, buren, opa's en oma's enz. duidelijk vertellen wat ze hebben gezien en waarom het belangrijk is dat ze niet te hard rijden.

Aftrap MONO-scoort op de Don Boscoschool

Vrijdag 25 september 2020 heeft de wethouder van de gemeente Borsele, Arno Witkam de aftrap voor de Zeeuwse campagne-actie ‘MONO scoort! gegeven op de Don Boscoschool in ‘s-Heerenhoek. Deze actie is onderdeel van de Zeeuwse MONO campagne én de Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid.​

  MONO scoort 2  MONO scoort 1

De Provincie Zeeland heeft de maand september twee jaar geleden uitgeroepen tot ‘de Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid’ waarin meerdere activiteiten georganiseerd worden die het bewustzijn rond verkeersveiligheid vergroten. Zo streeft het ROVZ ernaar om met deze Zeeuwse MONO scoort! actie leerlingen en ouders (en onderwijspersoneel) bewust te maken van het belang om MONO te rijden (zonder afleiding). ‘Laat je niet afleiden door je smartphone wanneer je deelneemt aan het verkeer. Ook als je sport, is afleiding gevaarlijk dus focus je op één ding’: wordt beeldend gemaakt door middel van een buitensport-activiteit. Voorafgaand aan de MONO scoort! actie is het animatiefilmpje ‘MONO scoort!’ in de klas vertoond, hierna vond de buitenactiviteit plaats met het MONO doeltje en voetbalactiviteit.

MONO scoort 3

Derde editie 100% verkeersveilig event

Bovenbouwleerlingen uit gemeente Borsele genieten van het educatie-event

Op donderdag 17 september 2020 heeft gedeputeerde en voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) Harry van der Maas de 3de editie van het 100% Verkeersveilig Event geopend. Deze hele dag stond in het teken van verkeerseducatie. Dit jaar was het de beurt aan basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit de gemeente Borsele om aan dit evenement deel te nemen. Ook aanwezig tijdens deze dag was wethouder Verkeer en Vervoer gemeente Borsele, Arno Witkam.

Verkeerslab leert leerlingen dat afleiding tijdens het fietsen niet veilig is  Behendig en veiliger fietsen

Noord Beveland gestart met gemeentelijke werkwijze ZVL

Donderdag 10 september 2020 is de startbijeenkomst gehouden van de gemeentelijke werkwijze ZVL in Noord-Beveland. Deze nieuwe werkwijze heeft als doel de onderlinge samenwerking makkelijker te maken en daarmee het aanbod van verkeerseducatie aan de leerlingen te verbeteren. De gemeente, het ROVZ, scholen met het Zeeuws VerkeersveiligheidsLabel en scholen die bezig zijn het te halen, nemen deel. In Noord Beveland zijn dat alle scholen. Drie scholen hebben het label, één is bezig het te halen.


start NB 3

De gemeentelijke aanpak in een notedop:
-  Gemeente organiseert 1 à 2 keer per jaar een bijeenkomst met de scholen en de projectleider ZVL van het ROVZ. Hier worden afspraken gemaakt over aanbod en keuze van producten - zoals remwegdemo, Dode hoeklessen e.d.  Ook is er ruimte om nieuws en ervaringen te delen.
- De uitvoering van gekozen producten wordt waar nodig en mogelijk geclusterd. Uitgangspunt daarbij is wel dat dit op loop- of fietsafstand van de scholen is.
- De gekozen producten worden bekostigd door gemeente en provincie. Zij bieden jaarlijks een taakstellend werkbudget. Binnen dat budget maken de scholen samen jaarlijks hun keuzes.
- Scholen houden een ZVL-portfolio bij en leveren jaarlijks een geactualiseerd ZVL-activiteitenplan in. Hierdoor is de tweejaarlijkse audit niet meer nodig.

Leerlingen Cypressenhof en gedeputeerde verkeersveiligheid brengen samen campagneboodschap aan

 

Donderdagochtend 4 juni 2020 heeft gedeputeerde Harry van der Maas namens het ROVZ (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland) basisschool Cypressenhof in Middelburg bezocht. Met dit moment is extra aandacht besteed aan de sociale campagne ‘Verantwoord naar school’.

Naamloos 1

Coronamaatregelen

Zolang de coronamaatregelen gelden, zoals het houden van de 1,5 meter afstand (ook onderweg), is het belangrijk dat ook basisscholen hier extra aandacht aan besteden bij de in- en uitgangen van de scholen. Hierdoor worden de ouders bij het brengen en halen hieraan herinnerd.

Allemaal lekker skaten, maar ook veilig?

Skaten neemt in coronatijd een enorme vlucht. Maar als je dan lekker buiten aan het bewegen bent, doe je dat dan wel veilig?
Bekijk wekelijks de instructiefilmpjes op Facebook van Gerwin Elesen.

Ongelukken op de loerskate 4
Skaten draagt bij aan de behendigheid van leerlingen en maakt ze straatvaardig.
Dat helpt weer bij het voorkomen van ongelukken. Normaal gesproken is Gerwin
nu lekker met kinderen bezig om te werken aan hun skates-vaardigheden: valtechnieken,
evenwichtstechnieken, remtechnieken, stoep op en af en schansje springen.
Net zoals de lessen en projecten ligt dat nu allemaal stil. Dat is erg jammer.
Maar in het nieuws zien we dat het skaten een enorme vlucht neemt.
Dat is goed nieuws. Maar: ongelukken liggen op de loer.

Meer bewegingsruimte
Gerwin trok aan de bel omdat hij zich zorgen maakt over zijn leerlingen en om iedereen die nu in coronatijd als beginner de skates onderbindt. We weten allemaal wat de richtlijnen van het RIVM zijn. Buiten zijn en een blokje om gaan is goed, mits iedereen 1,5 meter afstand bewaart. Kinderen tot 12 jaar krijgen nu meer bewegingsruimte en de scholen beginnen vanaf 11 mei weer. Het is alleen nog onzeker of er dit jaar nog tijd is voor verkeerslessen. Daarom nu extra informatie en instructies over veilig skaten. En we kunnen het niet genoeg herhalen: houd afstand en als het te druk wordt, ga naar huis.

Instructiefilmpje skate 1

Instructiefilmpje skate 2

Instructiefilmpje skate 3

Tips van Gerwin
Gerwin stuurde zijn verhaal en tips op om te delen als zijn bijdrage aan de verkeersveiligheid:

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws
U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws