Ouder tipkalender: Januari

Actueel: Help kinderen veilig oversteken

Verkeersregelaars en verkeersbrigadiers

Al lijken de verkeersregelaar en verkeersbrigadiers veel op elkaar, tussen beide zit een wereld van verschil. Verkeersregelaars zijn bijvoorbeeld altijd volwassen personen die namens de politie het verkeer in veilige banen leiden. U kunt ze tegenkomen als begeleiders van grote transporten, bij wegwerkzaamheden en bij grote evenementen. U herkent de verkeersregelaars aan hun oranje fluorescerende jas of hesje met daarop in witte letters het woord ‘verkeersregelaar’.

Verkeersregelaars

Verkeersbrigadiers hebben slechts één taak op één plaats; bij een school regelen zij het veilig oversteken. Zij mogen alleen het aankomende verkeer een stopteken geven en moeten daarbij het officiële stopbord gebruiken. Naast volwassenen kunnen ook kinderen uit groep 7 en 8 brigadiers worden. U herkent ze aan de oranjekleurige jas met reflecterende banden en het stopbord in de hand. Een verkeersbrigadier maakt soms gebruik van een draai-armsysteem (een soort slagboom, die over de weg draait) om de weg tijdelijk af te sluiten. Ook als ze deze slagboom gebruiken moeten zij met het stopbord een stopteken geven.

 

Verkeersregelaars

Zowel verkeersregelaars als verkeersbrigadiers worden officieel opgeleid, meestal door de politie, en officieel aangesteld door de burgemeester. Daarmee krijgen ze de bevoegdheid om namens de politie het verkeer of het veilig oversteken te regelen.

 
  • Tip Woont u in de buurt van een school en wilt u een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid in uw wijk meldt u zich dan bij de school. U zult met open armen ontvangen worden!
  • Tip Een aanwijzing van een verkeersregelaar of een stopteken van een verkeersbrigadier moet u  opvolgen. Doet u dat niet dan pleegt u een strafbaar feit, waarvoor u een bekeuring kunt krijgen.

Zebrapad, hoe doe je dat?

‘Altijd oversteken bij het zebrapad hoor. Want daar heb je voorrang. Maar kijk uit: veel auto’s rijden gewoon door.’ Dat is ongeveer de boodschap die we aan onze kinderen geven. Voor kinderen is zo’n tegenstrijdig advies lastig te hanteren. Tegelijk is het een goede kennismaking met de realiteit in het verkeer: ‘We hebben verkeersregels, maar…’.

Deelnemen aan het verkeer betekent: laten zien wat je van plan bent én rekening houden met anderen. Zo gaat het ook bij het oversteken van een zebrapad. Leer uw kinderen dat zij duidelijk laten zien dat ze willen oversteken: je kijkt naderende bestuurders aan en let op wat ze doen. Pas als ze stoppen, loop je naar de overkant. En je steekt je hand even op: ‘Bedankt!’.

Zebrapaden – hoe zit dat ook al weer?

Daarom is het voor u als ouder goed om nog eens deze twee bijzondere verkeersregels door te nemen die gelden bij zebrapaden:

  • Bestuurders (ook fietsers) die het zebrapad naderen, moeten voorrang verlenen aan voetgangers die op het punt staan om over te steken of al aan het oversteken zijn.
  • Auto’s mogen niet stilstaan op het zebrapad en ook niet binnen 5 meter voor of voorbij deze oversteekplaats.
 

TIP: Oefen met uw kind: zelfstandig op pad

Wanneer kan mijn kind zelfstandig naar school? Een vraag waar veel ouders mee worstelen en waarop geen eenduidig antwoord is. Elk kind ontwikkelt zich anders. En de ene route naar school is veiliger dan de andere. Maar in alle gevallen geldt dat kinderen veel moeten oefenen voordat ze zelfstandig op stap kunnen.

Ga dus vaak met uw kind het verkeer in, te voet en op de fiets. Zoek een rustige route uit en ga die samen oefenen. Eerst doet u alles voor en legt u uit wat uw kind moet doen. Daarna geeft u uw kind de gidsrol. Uw kind legt dan aan u uit wat het moet doen – en doet het vervolgens zelf. Herhaal alles zo vaak als nodig is. Want het verkeer is steeds anders en uw kind moet veel verschillende situaties meemaken om zich goed te leren redden. Langzamerhand laat u uw kind steeds meer zelf doen en verder vooruit lopen of fietsen. Tot de dag dat u er allebei vertrouwen in heeft en u uw kind uitzwaait: ‘Fijne dag. Doe je voorzichtig?’

Oefeningen

Op de scholen die het Zeeuws VerkeersveilgheidsLabel hebben, wordt voor de praktijklessen op straat en op het schoolplein gewerkt met de lessen van Verkeerskunsten. Bij deze praktijklessen zijn er verschillende oefeningen die u als ouder kunt doen om uw kind zo goed mogelijk op te voeden als deelnemer aan het verkeer. Op Verkeerskunsten en ouders vindt u in de ouderbrieven nog meer goede oefeningen en handige tips voor ouders.

Verkeersplaat: Januari

Verkeersplaat Januari

Iedere maand is er ook een verkeersthema met een digitale interactieve vertelplaat. Deze maand is het onderwerp “Oversteken”. Klik op Oversteken om naar de informatie te gaan

U bevindt zich hier: Home | Ouders | Ouder tipkalender | Ouder tipkalender: Januari
U bevindt zich hier: Home | Ouders | Ouder tipkalender | Ouder tipkalender: Januari