Ouder tipkalender: Januari

Actueel: Help kinderen veilig oversteken

Verkeersregelaars en verkeersbrigadiers

Al lijken de verkeersregelaar en verkeersbrigadiers veel op elkaar, tussen beide zit een wereld van verschil. Verkeersregelaars zijn bijvoorbeeld altijd volwassen personen die namens de politie het verkeer in veilige banen leiden. U kunt ze tegenkomen als begeleiders van grote transporten, bij wegwerkzaamheden en bij grote evenementen. U herkent de verkeersregelaars aan hun oranje fluorescerende jas of hesje met daarop in witte letters het woord ‘verkeersregelaar’.

Verkeersregelaars

Verkeersbrigadiers hebben slechts één taak op één plaats; bij een school regelen zij het veilig oversteken. Zij mogen alleen het aankomende verkeer een stopteken geven en moeten daarbij het officiële stopbord gebruiken. Naast volwassenen kunnen ook kinderen uit groep 7 en 8 brigadiers worden. U herkent ze aan de oranjekleurige jas met reflecterende banden en het stopbord in de hand. Een verkeersbrigadier maakt soms gebruik van een draai-armsysteem (een soort slagboom, die over de weg draait) om de weg tijdelijk af te sluiten. Ook als ze deze slagboom gebruiken moeten zij met het stopbord een stopteken geven.

 

Verkeersregelaars

Zowel verkeersregelaars als verkeersbrigadiers worden officieel opgeleid, meestal door de politie, en officieel aangesteld door de burgemeester. Daarmee krijgen ze de bevoegdheid om namens de politie het verkeer of het veilig oversteken te regelen.

 
  • Tip Woont u in de buurt van een school en wilt u een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid in uw wijk meldt u zich dan bij de school. U zult met open armen ontvangen worden!
  • Tip Een aanwijzing van een verkeersregelaar of een stopteken van een verkeersbrigadier moet u  opvolgen. Doet u dat niet dan pleegt u een strafbaar feit, waarvoor u een bekeuring kunt krijgen.

Zebrapad, hoe doe je dat?

‘Altijd oversteken bij het zebrapad hoor. Want daar heb je voorrang. Maar kijk uit: veel auto’s rijden gewoon door.’ Dat is ongeveer de boodschap die we aan onze kinderen geven. Voor kinderen is zo’n tegenstrijdig advies lastig te hanteren. Tegelijk is het een goede kennismaking met de realiteit in het verkeer: ‘We hebben verkeersregels, maar…’.

Deelnemen aan het verkeer betekent: laten zien wat je van plan bent én rekening houden met anderen. Zo gaat het ook bij het oversteken van een zebrapad. Leer uw kinderen dat zij duidelijk laten zien dat ze willen oversteken: je kijkt naderende bestuurders aan en let op wat ze doen. Pas als ze stoppen, loop je naar de overkant. En je steekt je hand even op: ‘Bedankt!’.

Zebrapaden – hoe zit dat ook al weer?

Daarom is het voor u als ouder goed om nog eens deze twee bijzondere verkeersregels door te nemen die gelden bij zebrapaden:

  • Bestuurders (ook fietsers) die het zebrapad naderen, moeten voorrang verlenen aan voetgangers die op het punt staan om over te steken of al aan het oversteken zijn.
  • Auto’s mogen niet stilstaan op het zebrapad en ook niet binnen 5 meter voor of voorbij deze oversteekplaats.
 
TIP: Oefen met uw kind

U kunt al vroeg beginnen met oefenen in oversteken en opletten in het verkeer. Door hardop uit te spreken hoe oversteken gaat en waar je op moet letten, leert uw kind de regels in het verkeer. Sta heel bewust bij elke weg (stoplicht of niet) stil met kinderen en laat ze zelf nadenken en meedoen met het oversteken. ‘Wat moeten we eerst doen? Komt er een auto aan? Wat doen we als het stoplicht het niet doet of knippert?’ Benoem onderweg ook wat u doet en welke keuzes u maakt: ‘Hier gaan we oversteken, eerst naar links kijken, dan naar rechts en dan nog een keer links.’ Van heel veel herhalen en vooral heel veel zelf laten nadenken en doen, leren ze het ’t beste.

Bekijk samen het filmpje met het verhaal en praat erover met uw kind. Hoe gaan wij naar school/werk? Waar zijn de ‘moeilijke’ plekken in de buurt, als het gaat om oversteken? Hoe steken we daar over? Ontdek met uw kind in de verkeersplaat spellen, video’s en liedjes.

Geef zelf altijd het goede voorbeeld. Hou u aan de regels. Steek recht over op een zebrapad en stop bij rood licht, ook al komt er niets aan. Uw kind neemt ongemerkt uw gedrag over.

Zie voor meer oefeningen in de klas of op het plein de tab ‘handige links’

Oefeningen

Op de scholen die het Zeeuws VerkeersveilgheidsLabel hebben, wordt voor de praktijklessen op straat en op het schoolplein gewerkt met de lessen van Verkeerskunsten. Bij deze praktijklessen zijn er verschillende oefeningen die u als ouder kunt doen om uw kind zo goed mogelijk op te voeden als deelnemer aan het verkeer. Op Verkeerskunsten en ouders vindt u in de ouderbrieven nog meer goede oefeningen en handige tips voor ouders.

Verkeersplaat: Januari

Verkeersplaat Januari

Iedere maand is er ook een verkeersthema met een digitale interactieve vertelplaat. Deze maand is het onderwerp “Oversteken”. Klik op Oversteken om naar de informatie te gaan

U bevindt zich hier: Home | Ouders | Ouder tipkalender | Ouder tipkalender: Januari
U bevindt zich hier: Home | Ouders | Ouder tipkalender | Ouder tipkalender: Januari