Ouder tipkalender: Januari

Actueel: De dode hoek

Fietsende kinderen komen onderweg regelmatig vrachtauto’s tegen. Dat is niet zonder risico. Ziet de chauffeur uw kind wel? En weet uw kind wat het moet doen om ongelukken te voorkomen?
Natuurlijk: tegenwoordig hebben vrachtwagens spiegels en camera’s. En toch kan de chauffeur niet álles zien. Er zijn plekken rondom de vrachtauto waar fietsers of bromfietsers voor de chauffeur onzichtbaar zijn. Ze zitten dan ‘in de dode hoek’. De ‘dode hoek’ bevindt zich direct voor, direct achter en rechts naast een vrachtwagen.

Leer uw kind deze twee vuistregels:

  1. Ga nooit naast een vrachtauto staan, maar blijf er rechts en ruim achter.
  2. Houd minstens drie meter afstand van een vrachtauto.

Bijzondere dodehoek situaties

Bij Kruispunten

dode hoek situatie 1De vrachtwagenchauffeur kan fietsers die rechts naast de vrachtwagen staan niet zien. Als fietser kun je het beste vlot wegrijden – niet twijfelen - zodra het licht groen wordt. Op die manier ben je het snelst weer in beeld bij de chauffeur en op veiliger afstand van de vrachtauto. Nog beter is het om ervoor te zorgen dat je niet in deze situatie terecht komt. Kom je tegelijk met de vrachtwagen of later dan de vrachtwagen aanrijden, blijf er dan dus (rechts en ruim!) achter wachten.

Bij voorrangskruispunten

dode hoek situatie 2
Een vrachtauto nadert een voorrangsweg en kruist daarbij een fietspad met tweerichtingsverkeer. Vooral fietsers die van rechts komen, worden over het hoofd gezien. Als fietser moet je dus goed opletten of de chauffeur je heeft gezien en je voorrang verleent. Rijd pas door als de vrachtauto helemaal stilstaat en de chauffeur jou een teken heeft gegeven dat hij jou gezien heeft én jou voorrang verleent.Bij rotondes

dode hoek situatie 3-800

Als een vrachtwagen de rotonde oprijdt, komt de situatie overeen met situatie B. Als de vrachtauto de rotonde afrijdt, met situatie A. Met het verschil dat de chauffeur door de ronding van de rotonde nog slechter zicht heeft op het gebied rechts naast zijn vrachtauto. Als fietser moet je dus goed opletten of een afslaande vrachtwagen je heeft gezien en je voorrang verleent. Wacht tot de vrachtauto helemaal gestopt is en houd goed in de gaten of de vrachtauto stil blíjft staan.

Download afbeelding

TIP: Oefen met uw kind: Blijf uit de dode hoek

Kinderen en de 'dode hoek'

Iedereen heeft weleens gehoord van de 'dode hoek' van een vrachtauto. Vaak lezen we berichten in de krant waar over een 'dode-hoek'-ongeval met fietsers wordt gesproken. Maar wat is precies een 'dode hoek'? En hoe kunt u er veilig mee omgaan?

dodehoek okt 2017De 'dode hoek' van een vrachtauto is de ruimte om de wagen waarvan de chauffeur niets kan zien. Een vrachtauto heeft overigens niet één, maar meer dode hoeken: vlak voor de auto, naast de auto en achter de auto. De dode hoek aan de rechterkant van de vrachtauto is de meest gevaarlijke. Ondanks allerlei extra (verplichte) spiegels blijft de 'dode hoek' aan die kant bestaan. Doordat deze ruimte aan de rechterkant zo groot is, ontstaat voor fietsers een gevaarlijke situatie als de vrachtauto rechtsaf slaat. Niet alleen de ruimte naast de vrachtauto levert gevaarlijke situaties op voor fietsers. Ook vlak voor de auto kan de chauffeur overstekende fietsers en voetgangers niet zien. Hoe hoger de cabine, hoe groter de dode hoek aan de voorkant is, soms wel tot enkele meters voor de vrachtwagen. Vooral kinderen, die door hun lengte al slechter zichtbaar zijn, moeten zich terdege bewust zijn van deze gevaarlijke situaties. In deze tekening is de dode hoek rood gekleurd. Alles in dit gebied is dus niet zichtbaar voor de chauffeur. En vanzelfsprekend kunt u de chauffeur ook niet zien, zelfs niet via zijn spiegels.

Bespreek onderstaande regels regelmatig met uw kind

  • Tip 1 Ga nooit naast een vrachtauto staan, maar blijf er rechts en ruim achter.
  • Tip 2 Houd minstens drie meter afstand van een vrachtauto.

De eerste regel geeft aan dat je als fietser nooit rechts naast een vrachtwagen terecht moet komen. Wring je op de fiets dus nooit naast een vrachtwagen, maar blijf er achter. Ga desnoods op de stoep of in de berm staan. De tweede regel betekent dat je gewoon uit de buurt van een vrachtauto moet blijven. Als die dan onverwacht een bocht maakt of achteruit rijdt, heb je nog tijd om weg te komen. Oefen deze regels regelmatig met uw kind. Kinderen leren immers met verkeerssituaties om te gaan door veel te oefenen in de praktijk. Thuis met speelgoedauto’s en op straat met echte vrachtwagens die u tegenkomt.

Verkeersplaat: Oktober

Hulpdiensten en grote wagens

Iedere maand is er ook een verkeersthema met een digitale interactieve vertelplaat. Deze maand is het onderwerp “Hulpdiensten en grote wagens”. Klik op Zichtbaar zijn in het verkeer om naar de informatie te gaan.

U bevindt zich hier: Home | Ouders | Ouder tipkalender | Ouder tipkalender: Januari | Ouders | Ouder tipkalender: Oktober
U bevindt zich hier: Home | Ouders | Ouder tipkalender | Ouder tipkalender: Januari | Ouders | Ouder tipkalender: Oktober