Ouder tipkalender: Maart

Actueel: Veilige snelheid in de schoolomgeving

dodehoek okt 2017

Houd u aan de snelheidslimiet

Graag willen we aandacht vragen voor de landelijke campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet’. Want voor de veiligheid van uw kinderen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maximumsnelheid houdt. Ook in de schoolomgeving en op de routes naar school.

Graag willen we aandacht vragen voor de landelijke campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet’. Want voor de veiligheid van uw kinderen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maximumsnelheid houdt. Ook in de schoolomgeving en op de routes naar school.

In de omgeving van de meeste scholen geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur. Dat is niet voor niets. Wanneer automobilisten langzaam rijden, is de buurt een stuk veiliger voor uw kind en andere kwetsbare verkeersdeelnemers. Als bestuurder kunt u dan beter om u heen kijken en ziet u bijtijds een kind dat plotseling de straat op holt. Ook is uw remweg een stuk korter dan bij 40 of 50 km/uur. Bij een noodstop staat u eerder stil. Voor dat kind kan dat het verschil uitmaken tussen leven en dood.

U snapt dat hoe harder u rijdt, des te langer uw remweg is. Maar weet u ook hoe groot het effect van uw snelheid op uw remweg is? Als u 30 km/uur rijdt, is uw remweg ca. 14 meter. Als er dus 14 meter voor uw auto onverwacht een kind oversteekt, kunt u bij een snelheid van 30 km/uur nog tijdig remmen. Als u 50 km/uur rijdt, bent u al zo’n 14 meter verder voordat u begint te remmen. Pas na ca. 26 meter staat u stil. U zult datzelfde kind dan dus op volle snelheid aanrijden. De helft van de voetgangers overleeft een aanrijding met 50 km/uur niet. Daarom is het zo belangrijk dat u zich – ook in woonwijken en rond onze school - aan de maximumsnelheid houdt.

Bekijk de video Stopafstanden 30 km p/u en 50 km p/u voor actiebeelden van de remweg. 30 km/uur lijkt misschien erg langzaam, zeker als u haast heeft. Maar de tijdwinst die u boekt is minimaal. Over een afstand van één kilometer is uw tijdwinst minder dan één minuut. Voor u is 30 km/uur rijden een kleine moeite. En u doet er alle kinderen op de school van uw kind een groot plezier mee.

Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

dode hoek situatie 1 dode hoek situatie 1 dode hoek situatie 1

TIP: Kindvriendelijk parkeren

Bezorgdheid over de veiligheid van de kinderen is voor veel ouders de reden om hun kinderen (tot een jaar of 10) met de auto naar school te brengen. Voor een gemiddelde school betekent dit dat er bij het halen en brengen enige tientallen tot soms wel honderd auto’s langs komen. Het grootse deel van deze auto’s moet vervolgens ook nog geparkeerd worden, liefst zo dicht mogelijk bij de school. Omdat bij geen enkele school plaats is voor zoveel auto’s ontstaat er in de straat al snel een heuse file voor de school-ingang.

 
  • Tip 1 Voorkom ongewenste situaties bij de school en breng de kinderen lopend of fietsend.
  • Tip 2 Zijn er te weinig parkeerplaatsen, parkeer dan in een andere straat en loop met uw kind(eren) het laatste stukje naar school.
  • Tip 3 Laat uw kind altijd aan de kant van de stoep uitstappen, een geopend portier aan de straatkant kan een fietser raken.
  • Tip 4 Houdt de ingang van het schoolplein vrij, zodat kinderen, die op de fiets naar school komen, vrij toegang hebben tot de ingang.

Verkeersplaat: Maart

2015-maart

Iedere maand is er ook een verkeersthema met een digitale interactieve vertelplaat. Deze maand is het onderwerp “Minder snel in de wijk”. Klik op Minder snel in de wijk om naar de informatie te gaan.

U bevindt zich hier: Home | Ouders | Ouder tipkalender | Ouder tipkalender: Maart
U bevindt zich hier: Home | Ouders | Ouder tipkalender | Ouder tipkalender: Maart