Structurele borging
Verkeersles mag geen incident zijn: juist door de theoretische en praktische lessen ieder jaar in elke groep te laten terugkomen gaan de lessen beklijven. Dit geldt ook voor aandacht voor de veilige schoolomgeving. Om dit te realiseren is het nodig het Zeeuws VerkeersveiligheidsLabel op te nemen in het school- en gemeentelijk beleid en het jaarlijks aandacht te geven. Belangrijk is dit ook in de organisatie te verankeren, met een schoolcontactpersoon, een verkeersouder in de school en vaste aanspreekpunten in de gemeente en provincie.
ZVL-activiteitenplan
Voor een goede borging van de verkeersactiviteiten binnen de school en voor het verkrijgen en behouden van het Zeeuws VerkeersveiligheidsLabel (ZVL) is het noodzakelijk om een ZVL-activiteitenplan te maken en dat jaarlijks te actualiseren. U leest hier meer over dit plan.
Zeeuws VerkeersveiligheidsLabel
In het Zeeuws VerkeersveiligheidsLabel heeft de school zelf een prominente plek, naast de ouders en de gemeente. Een basisschool die verkeersveiligheid en verkeerseducatie hoog in het vaandel heeft staan en structureel met dit onderwerp aan de slag gaat en blijft, verdient het label. Met dit label laat je als school zien dat je het belangrijk vindt dat jouw kinderen vaardig, verantwoordelijk en veilig aan het verkeer kunnen en mogen deelnemen.
Checklist
Ook voor scholen die (nog) niet bezig zijn met het behalen van het verkeersveiligheidslabel is een instrument beschikbaar om de voortgang bij te kunnen houden. Dit is de Checklist Zeeuws VerkeersveiligheidsLabel. Met behulp van deze checklist, kan de school de eigen voortgang monitoren ten opzichte van de totaaldoelstellingen voor het behalen van het label.